woensdag 6 december 2017

Mijmering 121 met drie TOP nagerechtjes voor de feestdagen.....

Beste mensen,

De laatste vreugden van het jaar
zijn stiller maar ook voller en dieper....

Annemiek.

121 Consumindermijmering 2017.
 
Natuurlijk heb ik wat vertraging in de mijmeringen maar dat komt komende weken tot kerst helemaal goed. Drukte in het consuminderhuis en heel veel crisis van mensen in nood. In de winter trekt dat aan en waarom is me niet helemaal duidelijk.... In ieder geval vandaag enkele zalige nagerechtjes tipjes voor de feestdagen of zomaar....die weinig kosten en lekker zijn.
 
Tip
Hangop met kersjes en slagroom.
 
Ingrediënten:
Klein potje kersen
doosje slagroom 24 uur gekoeld
beetje suiker
aardappelzetmeel
volle yoghurt welk merk dan ook
 
Werkwijze:
klop het gekoelde pakje slagroom met een suikerschep suiker en spatel de slagroom over in een spuitzak ( zie foto) met het handige truukje van zak in hoge beker. Zet de zak slagroom koel.....
Laat de yoghurt ( liefst een dagdeel eerder) in een filterzakje in een filterhouder uitlekken tot de gewenste dikte. Als hij te dik is, voeg dan wat yoghurt toe. Er kan nu wat geklopte slagroom bij en suiker maar alleen wat suiker is ook goed. De hangop in mooie glazen koel zetten...
 
De kersen uitlekken in een vergiet en het sap aan de kook brengen in een steelpannetje. In een kopje in twee eetlepels water een halve eetlepel aardappelzetmeel oplossen en bij het kokende sap roeren. Het sap even aan de kook houden op laag gas terwijl het sap dikt. Soms is sap nog te dun door te weinig aardappelzetmeel want hoeveel sap in het potje zit is moeilijk te schatten. Houdt de aardappelzetmeel bij de hand en los nog wat op in heel weinig water en voeg toe aan het sap in het pannetje en breng weer aan de kook. . Sap op juiste dikte... dan de kersen toevoegen en omscheppen. Gas uit en kersen buiten af laten koelen.
 
De afgekoelde kersen op de hangop scheppen en een toef slagroom. Zet de nagerechtjes koel.
 
Tip 2
Crêpe Susette
 
Ingrediënten:
De kersen met verdikt sap en bolletje ijs
toef slagroom

Voor de crêpes:
Beetje zelfrijzend bakmeel
melk
1 ei
snuf zout
 
Werkwijze:
maak dun beslag en dunne flensjes en dat lukt als je het beslag laat uitlopen in de koekenpan. De flensjes niet te donker laten worden, omkeren en op een bord leggen. De flensjes van te voren maken kan prima. Vul ze met kersen zoals het voorbeeld en vouw de punt om zodat het “zakje” mooi gevouwen blijft. Op elk bordje een gevulde crêpe die even voor het opdienen in oven of magnetron zetten om warm te worden. Net voor het opdienen een bolletje vanille ijs en een toef slagroom op het bordje.
 
Crêpe susette is een klassiek Frans nagerecht en hoort eigenlijk met sinaasappelsaus. Die maak je door 2 suikerklontjes smelten met 50 gram boter en het sap van 2 sinaasappels en 1 citroen plus een scheutje sinaasappellikeur. Die dure saus hoeft helemaal niet en met kersen een heerlijke betaalbare variant....
 
Tip 3
Voor de mensen die van te voren alles willen voorbereiden is de custard fruit droom een geweldige oplossing en heerlijk....... Probeer maar eens. Op de foto's zie je driemaal het recept dus laat je niet afleiden door de grote hoeveelheden op de plaatjes. Onderstaand recept is voor vier personen:
 
Ingrediënten:
1 liter melk
65 gram custard
65 gram suiker of 10 gram minder naar smaak
1 blik gemengd fruit
1 pak magere yoghurt
1 pakje slagroom 24 uur gekoeld
 
Werkwijze: Los in een deel van de liter melk in een kommetje de custard en suiker op. Breng de rest van de melk aan de kook en voeg de geroerde custard/suiker en melk toe en roer flink. Zet het gas laag en laat de custard een minuut dikken. Laat de custard in de pan afkoelen maar roer regelmatig om velvorming te voorkomen.
 
Voeg de nodige magere yoghurt ( begin met weinig) toe en roer met de mixer tot een lobbige massa. Steeds yoghurt toevoegen om dit doel te bereiken. De custard mag zeker niet te dun zijn en de smaak moet meer custard dan yoghurt zijn. Klop de slagroom stijf en spatel met een houten lepel door de custard. Schep het uitgelekte fruit door de custard en zet de pan met deksel in de koeling. Het nagerecht in schaaltjes scheppen net voor het serveren. De pan staat niemand in de weg als je hem buiten zet in een dicht geknoopte theedoek. Natuurlijk de temperatuur in de gaten houden tot zes graden is prima....
 
Tip 4
Ik spaar toefjes slagroom van de restjes die overblijven en spuit ze op bakfolie op een vormpje. hup de vriezer in en vier uur later bij de andere bevroren toefjes in een zakje. Komt er bezoek dan heb ik zo wat lekkers bij de koffie gemaakt van een plak cake met wat eigengemaakte confituur en de toef bevroren slagroom. Wel twee uurtjes van te voren het gebakje maken en de toef direct erop. Ontdooien in de koeling duurt wel enkele uurtjes. Met nagerechtjes idem........... Altijd echte slagroom bij de hand en hoef je die vreselijke spuitbussen zooi niet te gebruiken.......
 
Mijn leventje....
Als ik even niet kijk heeft Floortje het lekkers wel gevonden. Natuurlijk mag ze altijd de kom uitlikken na het kloppen van de room en als dan ergens een room toetje staat begint ze eraan. Ze weet heel goed dat er iets fout zit want ze vliegt achter de bank als ik eraan kom. Zelfs het ijs heeft ze opgegeten en bleef voor mij de crêpe met kersen. Helemaal goed....Floor is sowieso een feestbeest.....
 
De Sinterklaas voorbij zijn we al begonnen met de eerste bestellingen voor de inhoud bigshoppers voor de crisismensen. Even geen zorgen voor deze mensen wat vanaf Kerst tot einde jaar op tafel komt. We kopen naarmate de eurootjes binnenkomen, en gaan door tot einde jaar. We verdelen de crisissen in 1,2, of 3 sterren crisis en maken pakjes naar maat aantal gezinsleden en crisis hoogte. Alle kinderen zijn geteld en bij de supers heb ik geschooid voor Sint snoep dat overbleef. We krijgen het gratis Hoeraaaaaaa en kan bij de Kerst pakketjes.
 
Natuurlijk gaan we voor goed houdbaar spul en weinig koek en snoep dus dat gratis Sint suikergoed komt van pas. Ik zou er trouwens geen cent van jullie goeie geld aan uitgeven en vind een tablet chocolade al veel en een rolcake voor bij de koffie 25 december. We maken er wel een verhaal van dat Sinterklaas niet scheiden kon en aan de Kerstman nog snoep meegaf. We tellen als meikevers en ik neem ervaringsdeskundigen mee naar de supers. Vrouwen die al jaren consuminderen met kinderen en heel goed weten wat wel en niet kan. Als ze zich bescheiden opstellen schiet ik wel eens uit mijn slof en zeg: “Nou aan jou heb ik ook niks.”Om even later mijn verontschuldiging aan te bieden en uit te leggen dat ze geacht worden mee te denken.
 
Ik eet immers uit de tuin en weet niets van wat te koop is in supers. Ikzelf zou het liefste emmers vol soep maken en vega maaltijden van topinamboer en pastinaak die geen mens lust alleen ikzelf en een kleine kring. Ik wil verse groente en fruit bij de pakketten maar dat kan niet door beperkte houdbaarheid. Toch komt er fruit en dat moet gewoon voor de kinderen alleen al. En voor die groente hebben we ook een oplossing maar verklap ik nog niet. Er is een mevrouw die niet eens koken kan omdat gasstel of fornuis ontbreekt en ik zend een schietgebedje naar “hij die de sla laat groeien,”om iemand die veel geld heeft te doen besluiten een nieuw fornuis te kopen en het oudje aan ons af te staan..... Ik zie de afgetrokken gezichtjes en de gebruikelijke Kerstdip van velen in ons consu huis. Kerst doet pijn van tekort op alle vlakken bij zoveel mensen en het is de taak van de sterken onder ons om de zwakkeren omhoog te houden.
Mijn team werkt zich het heen en weer en oh hoe graag doen we dat. Er worden op de onmogelijkste tijden meubels opgehaald zodat ieder die net nu nog een appartementje krijgt ingericht wordt en een mevrouw staat op 21 december haar laminaat af die we met een horde mannen gaan oprapen en naar een flatje brengen waar de laminaat direct wordt gelegd. De mannen van de logistiek werken door en de kerngroep ook..... Kerst vieren we door alle goede zaken via de juiste kanalen door te geven......... Ik deel met jullie alle resultaten tot einde jaar dit keer... zodat eenieder weet dat er niets aan de strijkstok blijft hangen........
 
Annemiek